17. 5. 2024

Krkini volonteri ponovo ujedinjeni u dobrim djelima

4 min. čitanja

Tijekom 11. Krkina tjedna dobročinstva i volontiranja dijelili smo vrijednosti volontiranja i međusobnog pomaganja koje povezuju članove različitih generacija pod sloganom Dobročinstvo je dio nas. Aktivnosti su se održavale diljem Slovenije, a pridružila se još 21 zemlja. Ponovno smo se družili s korisnicima umirovljeničkih domova, štićenicima centara za radnu terapiju, učenicima škola za posebno obrazovanje i drugim ustanovama. Tjedan smo zaključili Danom otvorenih vrata na Krkinoj središnjoj lokaciji u Novom mestu, gdje smo ugostili gotovo 1800 kolega iz Krke i njihovih dragih osoba.

Brojni Krkini zaposlenici prepoznaju važnost dobročinstva i volontiranja, bilo unutar Krke ili na vlastitu inicijativu tijekom cijele godine. Već gotovo sedam desetljeća Krka osnažuje društvenu odgovornost i humanitarnost na najizravniji mogući način. Oduševljeni smo rastućim odazivom na našu dobrotvornu kampanju, koja širi vrijednosti volontiranja još od 2012. godine.

Brojne emotivne priče

Tijekom ovog tjedna Krkini zaposlenici imaju brojne prilike za dobra djela. Ove se godine gotovo tisuću Krkinih volontera udružilo u ovim pohvalnim aktivnostima i drago nam je vidjeti sve veći broj mladih volontera svake godine.

2024. godine pridružilo nam se 70 novih zaposlenika, a također je porastao broj volontera izvan Slovenije, pa su dobra djela izvedena u 221 zemlji. Osim volontera u Sloveniji, kampanji su se pridružili i volonteri iz Rumunjske, Poljske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Španjolske i Italije. Nemojmo zaboraviti ni na naše kolege u Mongoliji, Indiji, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Azerbajdžanu i nekoliko drugih zemalja, koji su također doprinijeli kampanji organiziranjem sličnih aktivnosti kao što su darivanje krvi, prikupljanje odjeće, igračaka, knjiga i drugih potrepština, organiziranje kampanja čišćenja i dobrotvornih buvljaka, posjećivanje sirotišta i djece s posebnim potrebama itd. Neki su odlučili saditi drveće, a popis aktivnost jako je dug. Vrijedi napomenuti da su naše aktivnosti prilagođene potrebama okoline u kojoj djelujemo.

Pomogli smo mnogim ljudima suočenima s teškim životnim situacijama, kao i onima koji se osjećaju usamljeno. Prikupili smo školske, higijenske i druge potrepštine za djecu i odrasle, prikupljali smo odjeću, pomagali u Crvenom križu i Caritasu te ponudili svoju pomoć u domovima ljudi, darivali smo krv, pomagali starijim osobama u domovima umirovljenika, provodili vrijeme sa štićenicima raznih ustanova, prikupljali hranu za kućne ljubimce i pomagali u čišćenju skloništa za životinje.

Dobra djela zbližavala su nas tijekom proteklih jedanaest godina. Različite generacije povezale su se nevidljivim vezama koje čine osnovu solidarnosti i dobrih međuljudskih odnosa među nama. Ove veze izgrađuju i pridonose odanosti tvrtki te oblikuju Krkinu snažnu organizacijsku kulturu, u kojoj dobročinstvo ima važnu ulogu još od osnutka tvrtke prije 70 godina.

UKUPNA POSTIGNUĆA TIJEKOM jedanaest godina POSTOJANJA KRKINA TJEDNA DOBROČINSTVA I VOLONTIRANJA

  • Dobra djela zbližila su više od 10.000 Krkinih volontera
  • Prikupili smo 34,2 tone odjeće, hrane, knjiga, igračaka te proizvoda za osobnu higijenu i drugih potrepština za slovenski Crveni križ i Caritas
  • Donirali smo 1155 litara krvi
  • Pomogli smo u pripremi 8995 osnovnih paketa hrane Crvenom križu i Caritasu te smo također pomogli razvrstati prikupljenu odjeću i potrepštine
  • Družili smo se s korisnicima 37 umirovljeničkih domova te za njih organizirali različite radionice i kulturna događanja
  • Družili smo se sa štićenicima 17 ustanova, centara za radnu terapiju i škola za posebno obrazovanje
  • Prikupili smo 4.2 tone hrane za kućne ljubimce te pomagali u skloništima za životinje
  • Krka je ugostila gotovo 22.800 posjetitelja i Krkinih zaposlenika

Krkin tjedan dobročinstva i volontiranja u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je u Krkinom tjednu dobročinstva i volontiranja ove godine sudjelovalo 85 zaposlenika kroz razne aktivnosti. Volontirali smo u domu za stare i nemoćne osobe Ksaver, donirali smo kolica za prijevoz pacijenata Klinici za onkologiju KBC Zagreb, donirali smo hranu i potrepštine udruzi Rijeka ljubavi u Osijeku koja brine za socijalno ugrožene. Donirali smo hranu i volontirali u skloništu za životinje Dumovec te smo donirali hranu i volontirali u skloništu za zaštitu životinja Rijeka.