25. 4. 2024

U Krki slavimo 70. obljetnicu postojanja tvrtke

3 min. čitanja

​Prošlo je sedam desetljeća otkako su smjela vizija, kreativnost i elan Krku, tvornicu lijekova iz Novog Mesta, upisali na farmaceutsku kartu. Obljetnicu smo proslavili upravo na dan kada je Okružni narodni odbor Novo Mesto 1954. godine donio odluku o osnivanju Farmaceutskog laboratorija Krka Novo Mesto. Jože Colarič, predsjednik Uprave i generalni direktor, na svečanosti je izjavio: „Mi u Krki već 70 godina stvaramo promjene dinamičnim, fleksibilnim, ali pouzdanim tempom kako bismo promicali zdravlje i dobrobit sadašnjih i budućih generacija diljem svijeta. Naša je pozicija stabilna, a naši temelji za budućnost sjajni.”

Sudionicima svečanosti obratio se predsjednik Uprave i generalni direktor Jože Colarič.

Obljetnicu smo odlučili obilježiti u duhu društvene odgovornosti i održivosti.
Stoga smo proteklih tjedana donirali najpotrebnije medicinske uređaje i opremu pedijatrijskim odjelima svih deset slovenskih općih bolnica i pedijatrijskim klinikama naša dva sveučilišna medicinska centra, što će omogućiti još bolju dijagnostiku i liječenje djece. Fokusiramo se i na okoliš. Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje namjeravamo posaditi medonosna stabla u okruženju Krkinih poslovnih prostora u Sloveniji i inozemstvu kao naš doprinos kvalitetnom životnom okruženju budućih generacija.

Od malog laboratorija do jedne od vodećih generičkih farmaceutskih tvrtki

Osnivač Krke Boris Andrijanič i njegovi nasljednici Miloš Kovačič i Jože Colarič sa svojim su timovima postavili smjer kojim je Krka postala jedna od vodećih farmaceutskih kompanija u svijetu. Današnju Krku stvarale su generacije koje već 70 godina njeguju iste vrijednosti: brzinu i fleksibilnost, partnerstvo i povjerenje te kreativnost i učinkovitost.

Krka je iz laboratorija s devet izrasla u kompaniju s gotovo 13.000 zaposlenih diljem svijeta. Po riječima predsjednika Uprave i generalnog direktora Jože Colariča, Krkin asortiman čini više od 1000 kvalitetnih, sigurnih i učinkovitih proizvoda. Prodaju se u više od 70 zemalja diljem svijeta, poboljšavajući kvalitetu života za više od 100 milijuna ljudi. “Pružamo terapije za sve najčešće bolesti našeg vremena i proširujemo portfelj naših inovativnih generičkih proizvoda, uvodimo nove oblike doza i jačine te ulazimo na nova tržišta, čak i ona najizazovnija. Naš cilj je jasan: pružiti cjenovno pristupačnu terapiju najviše kvalitete i pomoći ljudima da žive zdravo i kvalitetno”, rekao je Colarič.

Vješto se krećemo između poslovnih prilika. Naši marketinški i prodajni timovi prisutni su na gotovo svim tržištima istočne, srednje, jugozapadne i zapadne Europe, a sve više dobivamo zamah na Dalekom i Srednjem istoku, u Africi i Americi. Prisutni smo i u Kini, gdje zajedno s lokalnim partnerom od 2017. godine imamo tvrtku usmjerenu na proizvodnju i marketing lijekova. Također se nadamo da ćemo otvoriti vrata novih tržišta nedavno potpisanim ugovorom o osnivanju zajedničkog poduzeća s našim partnerom Laurus Labs iz Indije.

Pogled u sedam desetljeća pokazuje najvažnije prekretnice Krkinog poslovanja – od prvih poslova s ​​inozemstvom, izgradnje proizvodnih i drugih pogona u Ločni u Novome Mestu do prijelomne odluke o zamjeni licenčnih proizvoda vlastitim inovativnim generičkim proizvodima. Vrlo rano smo svoje znanje udružili u Zavodu, čime smo postavili temelje za kvalitetan razvojni rad. Danas čak 800 vrhunskih stručnjaka usko surađuje u četiri razvojno-istraživačka centra od odabira molekule do lansiranja proizvoda.